– Utrzymanie higieny i pielęgnacja skóry wokół niepowikłanej
tracheostomii, gastrostomii, ileostomii, kolostomii oraz wykonanie
wymiany worka stomijnego w przypadku stomii wydalniczej
– Karmienie osoby chorej i niesamodzielnej drogą doustną oraz
dojelitową – przez zgłębnik lub gastrostomię, w tym PEG
(percutaneous endoscopic gastrostomy) (metodą porcji)
– Pomoc osobie chorej i niesamodzielnej w przyjmowaniu leków
zleconych przez lekarza różnymi drogami (doustnie, przez skórę i na błony śluzowe), a w przypadku osób, które nie są w stanie
samodzielnie przyjąć leku, również podanie go bezpośrednio do ust lub na skórę, bez naruszania powłok skórnych
– Wykorzystanie glukometru celem oznaczenia stężenia glukozy we krwi osoby chorej i niesamodzielnej oraz dokumentowanie
dokonania pomiaru- Prowadzenie dobowej zbiórki moczu i bilansu płynów
– Prowadzenie trzydniowego dzienniczka mikcji oraz ustalenie schematu wydalania. Wdrażanie kontroli mikcji i defekacji.
– Pomiar parametrów życiowych. Ciśnienie tętnicze krwi. Tętno. Oddech. Ciepłota ciała. Ocena świadomości. Waga. Wzrost. Dokumentacja otrzymanych wyników pomiaru.
Kurs poprowadzi doświadczony praktyk i dyplomowana pielęgniarka- mgr Bernadeta Ciszewska. Szkolenie kończy się otrzymaniem certyfikatu ukończenia kursu oraz zaświadczenia zgodnego z rozporządzeniem MEN
Drugie szkolenie – czas trwania 10 godzin – koszt 750 zł
Kurs poprowadzi doświadczony praktyk i dyplomowana pielęgniarka- mgr Bernadeta Ciszewska. Szkolenie kończy się otrzymaniem certyfikatu ukończenia kursu oraz zaświadczenia zgodnego z rozporządzeniem MEN
Kurs wykracza poza obecnie realizowany materiał na kierunku Opiekun Medyczny. Jest skierowany do absolwentów tego kierunku i wszystkich chętnych osób, związanych z szeroko pojętą opieką, które chcą uaktualnić swoją wiedzę.
Lp. | Nazwa przedmiotu / modułu | Liczba godzin |
1. | Utrzymanie higieny i pielęgnacja skóry wokół niepowikłanej
tracheostomii, gastrostomii, ileostomii, kolostomii oraz wykonanie wymiany worka stomijnego w przypadku stomii wydalniczej. |
2 |
2. | Karmienie osoby chorej i niesamodzielnej drogą doustną oraz
dojelitową – przez zgłębnik lub gastrostomię, w tym PEG (percutaneous endoscopic gastrostomy) (metodą porcji). Zaburzenia połykania u osoby starszej i niesamodzielnej. Obliczanie wskaźnika Masy Ciała – Body Mass Index (BMI). Wskaźnik whr. Problem otyłości i niedożywienia. |
3 |
3. | Pomoc osobie chorej i niesamodzielnej w przyjmowaniu leków
zleconych przez lekarza różnymi drogami (doustnie, przez skórę i na błony śluzowe), a w przypadku osób, które nie są w stanie samodzielnie przyjąć leku, również podanie go bezpośrednio do ust lub na skórę, bez naruszania powłok skórnych. |
1
|
4. | Wykorzystanie glukometru celem oznaczenia stężenia glukozy we
krwi osoby chorej i niesamodzielnej oraz dokumentowanie dokonania pomiaru. |
2 |
5. | Prowadzenie dobowej zbiórki moczu i bilansu płynów.
Odwodnienie i obrzęki. |
1 |
6. | Prowadzenie trzydniowego dzienniczka mikcji oraz ustalenie
schematu wydalania. Wdrażanie kontroli mikcji i defekacji. |
1 |
Razem | 10 |